26 Dec
2-Çöp arabasıyla köpekleri YOK ETTİREN Belediye başkanları hakkında adli idari cezai işlem başlatılması TALEBİ

...................... Valiliği Yüksek Makamına,                                 Kısırlaştırma merkezi bulunmayan ........................... Belediyesi tarafından yasaya aykırı çöp arabasıyla toplatılan hayvanlar yok edilmiştir. Bu hayvanların .................. Belediye Bakımevine gitmedikleri tarafımızca teyit edilmiştir. Ayrıca bir süre önce .................... Belediye ekipleri tarafından toplanan hayvanların ...................... Belediyesi sınırlarında bir sosyal tesise atıldığına dair duyumlarımız mevcuttur. 

 Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği 7, 11 ve 21. madde hükümleriyle sahipsiz kedi ve köpeklerin hangi koşullarda toplanacağının çerçevesi ve koşulları belirlenip hükme bağlamıştır. "Kısırlaştırma" toplamanın ana amacıdır. Bakımevi bulunmayan, kısırlaştırma yapmayan belediyelerin hayvan toplaması yasaya aykırıdır.

 Yönetmelik Madde 20) –b) bendi hükmüyle kısırlaştırma amacı ile toplanacak hayvanlar için ‘’Veteriner Hekimce dönemsel eğitime tabii tutulan ehil ekiplerden oluşturulması,

 c) bendi hükmüyle ‘’’Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşılattırıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledileceği, toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınacağı’’,

 ç) bendi hükmüyle tüm bu işlemler için belediyelerin GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR ile işbirliği yapılması,

 Yönetmelik Madde 20- g) bendi ile

 g) ‘’Hiçbir hayvanın belediye, gönüllü kuruluş veya diğer üçüncü şahıslarca belediye sınırları dışına ve yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılamayacağı ‘’’ hükme bağlanmış olmasına rağmen; ....................... Belediyesi tüm bu hükümleri de ihlal edip, kısırlaştırma ve aşılama amacı olmadan, belediye temizlik görevlilerine, hayvanları ÇÖP ARABASINA toplattırıp YOK ETTİRMİŞTİR. Yakın bir süre öncede .................... Belediyesi sınırlarına attığı tespit edilmiştir. Bu yazımıza konu hayvanların akıbetleri bilinmemektedir. 

 ‘’7332 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’ düzenlemesi ile BELEDİYELERİN sahipsiz hayvanlara yönelik başta kısırlaştırma, aşılama ve alığı yere bırakıp, yaşamlarını destekleme görevleri, ‘’Belediye Kanunun’da’’ asli görev olarak tanımlanıp, kendilerine tevdi edilen görevleri yerine getirmeyen veya bunlara aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen belediyelerin hukuki ve/veya cezai sorumlulukları doğacağı hükme bağlanmış, 28/A  14. Madde m) bendi hükmüyle de hayvanlara BELEDİYELER tarafından da acımasız ve zalimce işlem yapmak, aç, susuz bırakmak vb eylemler SUÇ sayılmıştır.

 Belediyelerin sahipsiz hayvanlara yönelik tüm bu görev ve uygulamaları İçişleri Bakanlığı 11172 Sayılı ve E: Sayı : 23635644-249- 11172 - Sayı: 67430768-249-E.12867 ve Sayı:674 30768-249- E.13498 sayılı Genelgeler ile Çevre, İklim Değişikliği Bakanlığı 71188846 sayılı Genelgenin 17. Maddesiyle talimatlandırılıp ayrıca bu eylemlere aykırı faaliyette bulunan belediyeler hk İçişleri Bakanlığından Mülkiye Müfettişlerince inceleme/soruşturma başlatılması hususları bu Genelgelerde açıkça yer almıştır.

 SONUÇ ve İSTEM:

1. ...................... Belediyesi tarafından 7332 sayılı kanuna muhalefet edilerek kısırlaştırma, aşılama amacı olmadan, temizlik görevlilerine toplatılıp çöp arabalarında yok ettirilen ve ayrıca daha öncede  BAŞKA BELEDİYE SINIRINA atılmış çok sayıda hayvanlara yönelik edilen belediye başkanı ve yasa dışı emri uygulayan görevliler hk Tarım Müdürlüğünce savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını,

 2. İçişleri Bakanlığı 11172 ve Ek genelgeler gereği İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerince inceleme/soruşturma başlatılmasını,

 3. Adli işlemlerin yanısıra başka belediyelerin sınırlarına hayvan atıp hayvan sayısının katlanarak artmasına neden olmaktan Yönetmelik Madde 20- g) bendi hükmüne muhalefetten ayrıca cezai işlem uygulanmasını talep ederiz. Müracaatımıza 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği cevap ve bilgi verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımla arz ederim.


İSİM SOYİSİMTC KİMLİK NO :


7332 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği Belediyelerin alacağı tedbirler

MADDE 7 – (1) Belediyeler; 

a) Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerinin kayıt altına alınmasıyla,

  b) Geçici bakımevine gelen hayvanları öncelikle Ek-2 deki Sahipsiz Hayvan Kayıt Defterine kaydederek müşahede altına almakla, gerekli tedavilerin yapılmasını, kısırlaştırıp aşılanmasını ve işaretlenmesini müteakip alındığı ortama bırakmakla, geçici bakımevlerine gelen hayvanların sahiplenilmesi için yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliği yapmakla, 

  MADDE 20 – (1) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:

  a) Belediyelerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.

  b) Belediyeler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulmaları sağlanır.

 c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşılattırıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır.  

ç) Gönüllü kuruluşlar, belediye ile işbirliği yaparak bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sahipsiz hayvanları toplayabilir.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.